България се срина до 59-то място в класацията за правене на бизнес (Doing Business 2019)

От 50-то на 59-то място слиза България в новата класация на Световната банка за условията на развиване на бизнес в държавите по света. Това става ясно от разпространения днес доклад „Да правиш бизнес 2019“ (Doing Business 2019).

Голямата изненада в рейтинга, обхващащ 190 страни е Македония, която се нарежда в десетката на отличниците.

Рейтингите се изчисляват въз основа на критерии като започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори.

На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, следвана от:

2. Сингапур

3. Дания

4. Хонконг

5. Южна Корея

6. Грузия

7. Норвегия

8. САЩ

9. Великобритания

10. Македония.

Десетте най-добри икономики в тази класация споделят общи характеристики на регулаторната ефективност и качество, включително задължителни инспекции по време на строителство, автоматизирани инструменти, използвани от дистрибуторите за възстановяване на услуги по време на прекъсвания на електрозахранването, силни предпазни механизми на кредиторите в производството по несъстоятелност и автоматизирани системи на управление в специализираните търговски съдилища.

В дъното на класацията са Сомалия (190 място), Еритрея (189 място) и Венецуела (188 място). От началото на изготвянето на доклада „Да правиш бизнес“ през 2003 година, той е стимулирал над 3500 реформи в единайсет области на бизнес регулации, измервани от този документ, се посочва в доклада, публикуван на неговия сайт.

Тази година се наблюдава връх в реформите по света – 128 икономики са предприели рекордните 314 реформи за периода 2017-2018 година, за да подобрят регулациите си и да улеснят правенето на бизнес във всички измервани от доклада области.

Най-значителен напредък в това отношение отбелязват Афганистан, Джибути, Китай, Азербайджан, Индия, Того, Кения, Кот д’Ивоар, Турция и Руанда. Авторите на доклада специално отбелязват, че една трета от всички реформи в бизнеса, записани от Doing Business 2019, са в икономиките на Субсахарска Африка – общо 107, с коего регионът отново държи рекорда в тази област.

Страните от БРИК – Бразилия, Руската федерация, Индия и Китай са въвели 21 реформи

По света регистрирането на компания сега отнема средно 20 дни и струва 23 процента от дохода на глава от населението спрямо 47 дни и 76 процента от дохода на глава от населението през 2006 година, отчитат авторите на доклада.

А средното време за подготовка, внасяне и плащане на данъците е спаднало от 324 часа през 2005 година на 237 часа през 2017 година.

Цялата класация можете да разгледате тук.

Източник: manager.bg

Споделете: