Производителят на спанака с татул кара джип за €400 хиляди и е втори братовчед на бойка борисова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак, за който инспекторите имат съмнения, че може да е примесен с листа от татул.
Това, което пропуснаха да съобщят обаче е, че фирмата-производител, е собственост на Милен Башков. Който е втори братовчед на Бойко Борисов и бизнесът му избуя с идването на „бащицата“ на власт.
„От 7 години никой орган не го е проверявал, нито данъчни, нито ХЕИ, никой“ – сподели пред наш репортер съсед, живеещ точно до цеха му. „Крие данъци, вози се в лимузина за 400 хиляди евро, защото всички знаят кой е братовчед му.“ – допълни той.
Въпреки величайшата протекция, до мярката на БАБХ се е стигнало, след като в агенцията са получени два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.
Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив.
Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в Костинброд и Търговище.
В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак, за които се предполага, че може да са от татул.
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
В подобни нерегламентирани обекти обаче, работят основно цигани, на които не им дреме нито за безопасност, нито за трудова дисциплина. Гледат да приберат парите.
Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1 775 кг.
В изпълнение на предписанията на БАБХ, двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти.
Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.
Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава.
БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Източници:
https://4udoslav.writeas.com/s-tatula-ni-trovi-vtori-bratovched-na-boiko
и
https://ovtzanews.blogspot.com/2018/11/400.html?fbclid=IwAR21dFqnMboqFdyQa3bCzfwa5UnE5tUa6qwVOA967hT8qER9eqqH7JSa-oc

Споделете: