Централната банка и финансовото министерство на Полша ще „осигуряват ликвидност“ на две корупционни банки

Финансовият министър и управителят на Централната банка на Полша обещаха да осигурят ликвидност за двете банки, които са в центъра на корупционен скандал, след като инвеститорите продължават да разпродават книжата на банките.

“Готови сме да гарантираме, че тези банки разполагат с ликвидност и ще я поддържат,” заяви управителят на централната банка Адам Глапински. “Няма опасност за техните клиенти.”

Изказването на Глапински идва, след като Комисията за финансова стабилност (KSF) в страната се събра късно снощи и пое ангажимент да се намеси с “необходимите мерки в подкрепа на стабилността на банковата система.”

Индексът WIGBank на публичните банки в Полша се понижи с 1% по-рано днес – след спад от 4% в петък, което бе най-големият еднодневен спад от повече от две години. Основният полски борсов индекс WIG20 се понижи с 0.4%.

Правителството на Полша и централната банка изпитват затрудния с това да контролират скандала, който избухна миналата седмица, след като вестник публикува текст от аудиозапис, според който финансовият регулаторен орган е поискал рушвет от Лешчек Чарнецки, собственик на Getin Noble Bank SA и Idea Bank SA.

Ръководителят на финансовия регулатор незабавно подаде оставка, но засега е неясно кой още е замесен. Финансовото издание Rzeczpospolita днес призова Глапински да подаде оставка заради скандала.

Самият управител на централната банка вчера зае отбранителна позиция, като обвини Чарнецки в това, че се опитва да “дестабилизира” банковата индустрия в страната.

Акциите на Getin Noble поевтиняха с 12%, до рекордно ниските 0.29 злоти по-рано днес, докато цената на книжата на Idea Bank остана почти без промяна. И двете банки, които са сред най-слабо капитализираните в страната, разчитат на краткосрочни депозити за финансиране.

„Стабилна система“

“Появи се притеснителна информация за възможност от финансови проблеми и потенциални проблеми за клиентите, на които г-н Чарнецки е съсобственик,” заявиха от кабинета на премиера на страната. Оттам също така добавиха, че вчерашната среща на KSF е признак, че нещата работят добре в страната и че финансовата система е стабилна.

Чарнецки, който ще свидетелства по случая с поискания рушвет, заяви пред журналисти, че се надява властите да проведат задълбочено разследване и да открият всички замесени хора.

Председатели на KSF са финансовият министър на страната, управителят на централната банка, както и ръководителят на Фонда за банкови гаранции. Getin Noble е имала 46.8 млрд. злоти (12.4млрд. долара) депозити към края на юни, докато по-малката Idea е била с 20.7 млрд. злоти депозити.

След скандала и двете банки увеличиха лихвените проценти по някои от спестовните си продукти, които и без друго вече бяха сред най-високите в индустрията. Полша гарантира депозитите до еквивалента на 100 000 евро.

Източник: profit.bg

Споделете: