Йемен – какво се случва там и защо

Йемен.

Често питат какво се случва там, защо е тази война и за какво се води. Отговорът, особено от хора, занимавали се с геология като мен, е очевиден, а всички се досещате за какво става на въпрос. Петрол.

Макар и уж с изчерпани находища, в Йемен има все още неразработени такива.

През 2002 г. USGS (US Geological Survey) извади доклад, в който посочва, че точно в контролираните от хусите район има потенциал минимум 10 милиарда барела, което може да не е кой знае какво в сравнение с 266-те милиарда барела на Саудитска Арабия, но според още по-нови изследвания има големи запаси и в оспорваната граница между Йемен и С.Арабия. Което не е учудващо, районът между Червено море и Персийския залив е сред тектонично активните, което е предпоставка за наличие на въглеводороди.

Като се добави, че пристанището Баб ал-Мандаб е едно от най-стратегическо важните пунктове в региона, през който минават ежедневно около 4.7 милиона барела на ден, голям част към Китай, картината става ясна.

Много често медиите на запад налагат тезата, че най-големите злодеи на планетата – иранците, наливат масло в огъня, като помагат на шиитската общност, наречена хуси. Което е обидно глупаво, защото Йемен до 1962 г. се управлява от заидите, шиитския клон на исляма, в Йемен познати като хуси. А това прави над 1000 (!) години. Едва ли заидите/хуси, които са с доста по-напредничаво мислене от примитивните саудитски уахабити, и които налагат равенство на правата на жените, ще позволят да са пионки на саудитите.

Точно заради това те свалиха саудитските кукли Салех и Хади от власт. Разбира се, евентуално поемане на контрол над страната от хусите може да постави находища и стратегически пунктове, свързващи средиземноморието с Индийския океан, под контрол на чужди ръце, най-вече Китай и Русия.

Точно поради тази причина САЩ даде зелена светлинана принц Бин Салман да бомбардира по абсолютно безобразен, незаконен начин Йемен, което доведе до най-голямата хуманитарна катастрофа в нашето съвремие, поставяйки над 20 милиона души под глад, мизерии, холера и други болести. С една дума – геноцид.

Също е доста трудно да се определи дали е религиозна война, етническият и религиозният фактор присъстват, но нещата са по-комплицирани.

Дахер Ламот

Споделете: