Войната в Нигер и Мали

Войната в т.нар. район Сахел, който включва Нигер и Мали, е един от най-тайнствените конфликти, за които медиите въобще не говорят.

Както всички конфликти наоколо и този включва познатите и необходими съставки за патаклама: важен ресурс (уран), ислямистки групировки и велики сили, които се “ борят“ срещу тях и тероризма, като удобно окупирират точно богатите на ресурси райони. Колко познато.

Въпреки, че предимно се споменава Мали, всъщност военните действия се водят предимно в Нигер. И как няма да е там, в Нигер се добиват 4400 тона уран, което я поставя на четвърто място в света.

От друга страна Франция, основната страна замесена в конфликта, пък си добавя близо 1/3 от необходимия уран именно от Нигер. Близо 78% от електроенергията на Франция е ядрена, в страната има 59 ядрени електроцентрали.

На практика всяка трета крушка във Франция свети благодарение на нигерския уран, докато 90% от нигерското населения няма достъп до електричество. Лувърът е облян с нигерска светлина, докато Нигер тъне в тъмнина. Въпреки, че 70% от износа на Нигер е уран, той дава едва 5% от нигерското БВП. С 420 долара годишен приход на човек, Нигер се нарежда сред най-бедните страни в света. Получават трохи все пак. Заедно със замърсяванията, болестите и радиацията.

Френската компания Areva контролира богатствата на Нигер, където масово започнаха протести срещу нея. Племената на туарегите също се разбунтуваха.
Междувременно в Мали, където досега не се добиваше уран, бяха открити също вероятни и все още неразработени находища.

И какво се появява? Ислямска държава. Противно на логиката (а аз си мислих, че Асад е виновен за тях), ИДИЛ застрашавали сигурността на Франция и техните съюзници в района, затова се настаняват там, точно при находищата.

Но както знаете, войната иначе е за демокрация, борба с тероризма и за благото на местното население.

Дахер Ламот

Споделете: