Според управителя на БНБ през 2019 г. лихвите по кредитите ще започнат да растат

„Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните равнища, но това и не означава, че цените ще остана непроменени. Това е процес на реална конвергенция, който означава доближаване както на доходите, така и на цените до средните в Европа.“

Това каза пред БНТ управителят на БНБ Димитър Радев. Той обясни, че яснота за евентуалното присъединяване на България към европейския банков съюз и приемането на еврото ще има към края на юли.

Радев посочи, че в края на февруари ще започнат стрес тестовете на шестте най-големи български банки. Управителят на БНБ поясни, че тяхната цел е да покажат доколко са устойчиви те при евентуална финансова криза. Попитан за ръста на лихвите по кредитите, Димитър Радев прогнозира, че в България той ще започне през втората половина на следващата година.

„Централните банки се стараят този процес да е плавен и добре управляван. Следващата година ще активираме т.нар. антицикличен капиталов буфер. Има инструментариум, с който да управляваме процеса“, поясни управителят на БНБ.

На въпрос дали идва нова финансова криза, Радев отговори, че за момента може да се каже, че световната икономика навлиза в период на забавяна не растежа.

Той обясни, че в икономиката има цикличност, която се обременява от редица фактори. Към момента такива са Брекзит, търговската война САЩ – Китай, протестите във Франция, напрежението между Русия-Украйна и други.

„Нашата работа е да подготвим банковия сектор за тези не добри времена и стрес тестовете ще са полезни“, каза още Димитър Радев.

Източник: profit.bg

Споделете: