Глобиха „Тесла“ в Сингапур за „замърсяване“

Сингапур е държава, известна със строгостта на своите закони.

Място, където ще ви обърнат портфейла с хастара навън, ако си изплюете дъвката на тротоара, а за притежание на незначително количество наркотици наказанието е смърт чрез обесване.

Едва ли обаче създателят на Tesla Motors Илон Мъск си е представял, че някъде по света неговият шедьовър, претендиращ, че не произвежда и молекула вредни вещества при движение, ще бъде анатемосан като голям замърсител на въздуха. Да, обаче това се случи именно в Сингапур.

Местният ентусиаст Джо Нгуен от няколко години се опитва да вкара в Сингапур закупената в Хонг Конг Tesla S.

В крайна сметка успява, но според законите автомобилът трябва да мине екологичен тест в Агенцията по наземен транспорт.

Нгуен бил любопитен какво ще покажат резултатите, но това любопитство бързо е заменено с ужас и объркване, когато видял становището – според Агенцията Tesla S е сред най-големите замърсители на въздуха, a Джо ще трябва да плати глоба от над 10 000 щатски долара, за да кара колата в Сингапур.

Къде е разминаването между данните от производителя и тези от теста? Автомобилът всъщност наистина не отделя вредни емисии при движение. Ясно е обаче, че енергията, с която се зарежда батерията, трябва да бъде произведена от някъде.

Правителството на Сингапур е възприело системата CEVS, която се използва за изчисление на замърсяването при добиване на енергия за електрически автомобили и начислява 0.5 г СО2/Вч на всеки такъв. Според каталога на Tesla техният Model S P90D консумира 210 Вч/км, но от сингапурската агенция са регистрирали 444 Вч/км.

Така се оказва, че автомобилът на Джо е сред най-големите замърсители с 222 г/км отделен СО2 в атмосферата.

Агенцията категоризира и дори поощтрява при регистрация екологичните возила, които са под 95 г/км отделен СО2, но в същото време глобява жестоко „големите“ замърсители. Затова и глобата за Джо Нгуен е и толкова солена.

Случаят бързо стигна до Илон Мъск, който обеща, че ще говори с министър-председателя Ли Сиен Лонг, за да стане ясно защо се е получило това недоразумение. Самият Лонг бе гост в Силициевата долина наскоро, където дори се повози в същия модел и остана впечатлен от технологичното равнище, достигнато от компанията.

Източник:
https://www.tickle-news.com/2018/12/blog-post_10.html?fbclid=IwAR3CPZHYGcjO3A65ipOuNtQsQ2_srbLphXPgE9if90jTh0I63b84KR2RqwQ

Споделете: