ЕП призова в резолюция за спиране на „Северен поток 2“

Европейският парламент призова днес да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода „Северен поток 2“.

Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа „за“, 105 „против“ и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, „е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност“.

В същата резолюция е отправен призив към Русия да осигури свобода на корабоплаването в Керченския проток и в Азовско море.

ЕП решително осъжда агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в протока и настоява за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински моряци и кораби. Евродепутатите изразяват силна загриженост от напрежението, което може да представлява „скрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море“.

Пускането в експлоатация на съоръжението е планирано за края на 2019 година.

Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германския бряг. Капацитетът на двете му линии е 27,5 млрд. куб метра годишно и той ще удвои мощността на първия „Северен поток“, чийто маршрут като цяло повтаря.

„Северен поток-2“ ще заобиколи транзитните страни Украйна, Беларус и Полша и други източноевропейски и прибалтийски държави, преминавайки през изключителната икономическа зона и териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Все още се очаква разрешително от Дания.

Източник: дир.бг

Един от коментарите под новината в дир.бг:

„Хахахаха, колко бяха прави от немската телевизия( мисля, че беше една от малкото независими), когато разкриха, че мнозинството от ЕП е минало през частните фондации или е във връзки със частните фонадции на американеца Сорос. Кой подкрепи хунтата на Майдана в Украйна, май беше Сорос, сега кой подкрепя хунтата в Киев- ЕП. Колко права беше немската телевизия в разследването си, че зависимостта на мнозинството депутати от частните фондации на Сорос, не се интересува изобщо за просперитета на Европа, а на Сорос. ЕП се е прославил последните години с неадекватните си решения, декларации и т.н., като Истанбулската конвенция, която ЕП искаше да наложи на българите с помощта на правителството в България.“

Споделете: