Изтеглят ли се наистина САЩ от Сирия и какви ще са последствията?

Винаги съм бил скептичен, когато САЩ заявяват, че се изтеглят от някое място по света, защото сме го чували и преди. Но ако го направят наистина, това означава началото на края на войната в Сирия. Осем години. Обаче остават доста интересни въпроси:

1) Каква е причината да се изтеглят САЩ от Сирия и на каква цена? Дали не е намесата на Русия във Венецуела и съответна сделка – вие се изтегляте оттам , ние – от Сирия? Или пък е резултат от опасността да загуби важни съюзници ( Ирак, Турция), заради подкрепата за кюрдите?

2) Каква ще е съдбата на самите кюрди в Сирия? След изключително наглата им игра, сега има опасност да бъдат нападнати от всички страни наоколо, включително Турция, Ирак, Иран, Сирия. Най-добрата им опция е да се скрият зад Асад.

3) Какво ще се случи със северозападна Сирия и с турските проксита там? Турция инвестира милиарди и много трудно ще бъде изкарана от там. Мечтите на Давутоглу още витаят, а те са опасни за всички съседи на Турция, не само за Сирия.

4) Как ще бъдат разпределени интересите на великите сили в района? Това означава ли, че САЩ ще се концентрира върху война с Иран и завземане на находищата, или ще се пренасочват към Венецуела и ще позволят да се намесят Китай и Русия в разпределението на ресурси? И доколко ще се разпростре влиянието им.

5) Дали това ще е края и на игрите с бежанските потоци и по-консервативни поведение на Европа и ЕС спрямо тях? ЕС сериозно се разклати заради тези вълни, а съответно нарастна популярността на крайните десни течения там, които бе логично да се появят.

6) Каква ще е съдбата на десетките хиляди джихадисти, използвани в Сирия и района? Дали ще спре използването на тази безумна идеология и въобще технология като геополитически инструмент. Ще бъде ли намалено пагубното влияние на саудитските религиозни течения? Особено след като се разбра как се увеличава по този начин терористичните атаки и в Европа.

7) Колко време ще бъде необходимо да се възстанови Сирия и стабилизира района? И дали ще бъде въобще позволено или се предприема нова тактика – натиск чрез периодични атентати?

8) Ще си разпределят ли най-накрая великите сили на масата ресурсите и районите на влияние, или ще продължат военните конфликти на други места? Ще се примирят ли американците, че вече не са единствен играч или ще продължат да упорстват и да търсят монопол?

Дахер Ламот

Споделете: