Концесионерът „Юлен“ свързан с „Килърите“ и крадци на еврофондове

Това става ясно от следната публикация отпреди повече от 2 години и половина в „Биволъ“:

Министри и депутати бранят публично престъпни интереси

Една от офшорките с дял в „Юлен“ АД има управители свързани с фирма на Мила Георгиева от бандата на „Килърите“, обвинена в поръчкови убийства и рекет. Свързват ги и съмнителни финансови операции през трета фирма, в които има данни за пране на пари. Георгиева е издирвана и от румънската прокуратура и за кражбата на 26 милиона евро от храни за бедни, осъществена със съдействието на ПИБ.

Връзката излиза от документално разследване на Биволъ и румънските ни партньори от RISE Project за собствеността на офшорките, замесени в кражбата на 26 милиона евро, за която в Румъния вече има арестувани.

В рамките на това разследване се сдобихме и с банкови извлечения, които категорично потвърждават финансовите обвързаности между ПИБ, фирмите на Мила Георгиева – „Килъра“ и фирмите зад концесионера на Банско „Юлен“ АД.

Регистрираната в Британските вирджински острови „Т.А.К. сървисиз“ притежава 46 422 акции в „Юлен“ АД, което е 30% от капитала. „Т.А.К. сървисиз“ е с управители Богдан Раду Югулеску, Николета Елена Югулеску и Евдокия Макламузи. Богдан и Николета са румънски граждани, а Макламузи е от Кипър. Собственик на „Т.А.К. сървисиз“ през друга фирма е прочутият кипърски безработен Георгиус Георгиу.

Същите лица са управители на фирмата „Santa Fe Trading„, регистрирана също в Британските вирджински острови, но с кипърски собственик.

„Santa Fe Trading“ е контрагент на „Zorgane Asia“ Ltd. по фиктивен договор за внос на месо.

„Zorgane Asia“ притежава 100% от „Дженезис Лаборатори“, в чийто борд на директорите е Мила Георгиева, бос на престъпната група „Килърите“ и важна фигура в клана на Иван Танов – Универсалния, който е издирван от Интерпол за укриване на данъци и пране на пари.

Следвай парите…

„Santa Fe“ и „Zorgane Asia“ са свързани и през финансовите операции на трета фирма-бушон – „Брандъл Сент 2000“, която върти огромни суми без да е регистирана по ДДС.

В периода юни 2008 – октомври 2010 от левовата сметка на „Брандъл Сент 2000“ в ПИБ са преведени към „Zorgane Asia“ над 5 млн. лв., а от сметката в евро 3,5 млн. евро.

Същата тази фирма „Брандъл Сент 2000“ през 2011 и 2012 е превела 2,44 млн. евро. към „Santa Fe Trading“.

Парите влизат по сметката на „Брандъл Сент“ от вноски в кеш и като преводи от фирми, получили кредити от ПИБ и завъртяни в престъпните схеми за източване на ДДС.

Сметките на „Дженезис Лаборатори“ в ПИБ очевидно също са използвани за тъмни операции, защото шефката на „Килърите“ е теглила и внасяла в тях стотици хиляди евро в кеш, на каса. На 19.07.2010 Мила Георгиева е изтеглила 300 000 евро кеш. Тези пари са преведени няколко дни по-рано от кипърска сметка на „Zorgane Asia“.

От сметката на Брандъл Сент са превеждани значителни суми и на „Balkan Holidays“ в Лондон, която се управлява от жената на Цеко Минев – Радка Минева.

Следвай и заемите…

Друга връзка към престъпни схеми се проследява покрай заемите опуснати от ПИБ на фирмите „Еликс“ и „Зитера„, които по информация на Mediapool се разследват от прокуратурата.

Тези заеми са цедирани и обезпечени по специална ескроу сметка на свързаната с ПИБ фирма „Ски Инженеринг„. Сметката на „Ски Инженеринг“ с номер 26FINV9150…044 е захранена на 30.09.2013 с превод от Кипър за 32,956 млн евро. Преводът идва от сметката CY721160150…3720001 на офшорката Zalma Holding.

Zalma Holding също като „Т.А.К. сървисиз“ се управлява от съпрузите Югулеску и е собственост на Георгиус Георгиу, който се явява краен собственик на „Юлен“ АД.

Santa Fe Trading е притежавала и фирмата „Либеро“ ЕАД, която се управлява от адвоката Петър Георгиев Петров.

Същият адвокат представляваше концесионера на Банско „Юлен“ АД на срещата между министри и неправителствени организации за бъдещето на ски-курорта в Банско. Адресът на офшорката, придобила „Либеро“ ЕАД от „Santa Fe“ съвпада с този на фирмите, които притежават мажоритарните дялове в „Юлен“ АД. На този адрес МОСВ изпрати покана на техния собственик Георгиус Георгиу, който обаче не уважи срещата.

На тази среща четирима министри и депутати обявиха своята безапелационна подкрепа за интересите на „Юлен“ АД.

Вместо да се поискат санкция за нарушенията и увреждането на национален парк „Пирин“, за които е отговорен концесионерът „Юлен“, представителите на държавата в хор защитиха абсурдната алтернатива: 150 млн.лв. обезщетение за Георгиус Георгиу или той да получи още 1000 хектара от парка.

Източник (+ документен и снимков материал и линкове): Биволъ

Споделете: