Тръмп „напада“ Федералния резерв по причини, които са точно обратните на правилните

През последните дни около Коледа Тръмп на 2 пъти (поне) сериозно нападна паричната политика на Федералния резерв, свързана с поетапно повишаване на лихвените проценти.

На 22-ри декември бе публикувана в дир.бг следната статия със заглавие:


Тръмп обмисля да уволни шефа на Фед Джером Пауъл

Недоволството на Тръмп от шефа на централната банка се засилило, след като тази седмица бяха повишени лихвите

Американският президент Доналд Тръмп обмисля възможността да уволни председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, съобщи агенция Блумбърг като се позовава на добре информирани източници.

Недоволството на Тръмп от шефа на централната банка се засилило, след като тази седмица тя повиши основния лихвен процент с 0,25% за четвърти път тази година до равнище от 2,25-2,50 процента, както и да запази темповете на съкращаване на вложенията в облигации и други ценни книжа, твърди Блумбърг.

Съветници на Тръмп обаче го предупредили, че отстраняването на Пауъл би било „катастрофална стъпка“.

На 24-ти излезе поредната от серията нападки на президента срещу „управлението на централната банка“:


Тръмп обяви единствения проблем за икономиката на САЩ

Според президента на САЩ централните банкери не разбират необходимите търговски войни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери днес, че единственият проблем на националната икономика е централната банка, предадоха световните агенции.

„Единственият проблем, който нашата икономика има, е УФР (Управлението за федерален резерв)“, написа в Туитър Тръмп. Той се аргументира, че „(централните банкери) не усещат пазара, не разбират необходимите търговските войни“ или силния долар, или дори спирането на работа от федералното правителство заради позицията на демократите против изграждането на стена по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп сравни американската централна банка с играч на голф, който има сила, но не може да вкара топката в дупката, защото не е способен да нанесе необходимия лек удар.

Междувременно борсовите индекси в САЩ продължават да се понижават днес въпреки усилията на администрацията на президента да спре този спад, отбелязва ДПА.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби до момента 1,3 процента, а по-широкообхватният Стандард енд Пуърс – 1,4 на сто.

Днес фондовите пазари в САЩ ще работят половин ден, а утре ще останат затворени на Коледа.

Вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин шокира пазарите, като се обади отделно на ръководителите на шестте най-големи банки в страната. Както изглежда, целта му е била да ги успокои, че няма недостиг на ликвидност, въпреки че не се знае да има безпокойства по въпроса, отбелязва ДПА.

Мнучин проведе телефонните разговори след най-лошата седмица за американските фондови пазари от 2008 г. и на фона на частичното спиране на дейността на федералното правителство заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне милиарди долари за построяването на стена по границата с Мексико. Преди дни освен това се появиха съобщения, че президентът на САЩ е обсъдил възможността да уволни президента на УФР Джероум Пауел.

На 19 декември американската централна банка повиши лихвените проценти и понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година, припомня Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ освен това ще проведе днес телеконференция на работната група за фондовите пазари, за да обсъди сегашната ситуация.

***

Истината е, че на първо време такава институция като „централна банка“ – да се разбира централно-планов орган за парични фалшификации – не трябва да съществува.

Това, срещу което Тръмп протестира, е, че този по принцип излишен, паразитен и изключително вреден престъпен орган – централната банка – не продължава да напомпва балоните, на които се крепи илюзията за „растеж“ и „просперитет“ в икономиката на САЩ. Тръмп се страхува, видимо, че крахът официално ще настъпи по негово време и съответно той ще „обере пешкира“.

Чак след като икономиката им официално се срине и обяви за „фалирала“ (а тя реално отдавна е такава, просто официалното обявяване на фалита се отлага благодарение на фалшификациите на централната банка и финансовите машинации на Уол Стрийт), централната банка – заедно с останалите централни банки по света – планират явно отново да влезнат в ролята на „спасители“ и да отпушат за пореден път печатницата на фалшиви пари – което окончателно може да срине и фиатните валути по света.

А през това време Тръмп няма да е нищо повече от удобна изтривалка за банкерите – да бъде обвинен от масмедии и политици за всичките икономически несгоди, които в действителност точно те са причинили.

Поради това и банкстерите, диктуващи престъпната политика на Фед… временно „затягат кранчето“ на евтините „пари“.

Споделете: