Бахрейн купи 16 броя Ф-16 за 2, 066 млрд. лева, а крадливите безмозъчни гербафродити – 8 за 1,8 млрд. лева

Кралство Бахрейн купува 16 самолета Ф-16 на цената, на която ние купуваме 8 от същата модификация. Това става ясно от публикация в американският информационен сайт: ”Дефенс Нюз”.

В него е посочено, че Бахрейн закупува 16 изтребителя „Ф16-блок 70“ за 1 милиард и 120 милиона долара. За 8 от същите самолети ние ще платим двойно, че и отгоре. Удоволствието ще ни струва 1,8 милиарда. Според договора, поне два изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.

Въпросната модификация Ф-16 тепърва ще се произвежда в САЩ. Самолетите трябва да се доставят в Бахрейн от 3 до 5 години. При нас, обаче нещата няма да приключат само с покупката. Военните ни летища не могат да работят със системите на Ф-16, което налага да се извърши промяна. Необходимо е да се обучат кадри и специалисти. Предстои да се изгради и специална инфраструктура. Трябва да се похарчат много пари за поддръжка и ремонт също.

По повод разликите в цените на офертите за Ф-16 тук и в Бахрейн, Богомил Бонев написа във Фейсбук:“Помислих, че е фалшива новина. Но не е. Бахрейн купува 16 самолета Ф-16 на цената, на която ние купуваме 8. Герберасти, този път здраво сглупихте“.

Такааа. Да почнем от там, че аз не разбирам нищо от самолети, но от политическа гледна точка също смятам, че най-добре е да ги купим от Щатите. Нови, разбира се, не 40-годишните щайги, които ни пробутваха в началото. Нищо против СААБ, лично присъствах на демонстративните полети в Крумово преди няколко години и съм убедена, че и те произвеждат чудесни машини.

Просто такива сделки винаги са външна политика, това е.

Та, от самолети може да не разбирам, но все още мога да смятам.

Значи, Бахрейн купува 16 броя от съвсем същата модификация, каквато и ние, за 1,12 милиарда долара. Т.е. за 2, 066 милиарда лева или по около него 130 милиона лева на самолет.

За 1,8 милиарда лева ние купуваме само 8 самолета! При това парламентът махна тавана, т.е може и повече да похарчим.

Но дори и при сегашната сума, излизат ни по 225 милиона на парче.

Условията по двете сделки са практически еднакви – обучение, въоръжение и т.н.

Както и да го въртя и суча, нашите са 1,73 пъти по-скъпи, което значи, че някакви 40% от сделката са „комисионни“.

И това – при оптимистично развитие на ситуацията, в която СААБ не ни съдят за нарушаване условията на търга!

Щото, тръгнат ли с рогата, ще ни опраскат едно 10% от сумата обезщетение като нищо.

Познавайки щедростта, с която правителството запушва устите на недоволните контрагенти с пачки от нашите данъци, обжалване няма да има и самолетите ще ни излязат златни, с по няколко диаманта на крилата.

Весислава Танчева

Споделете: