Полицаи пречат на гражданите да блокират решението на КЕВР-паразитите за поскъпване на водата и природния газ

Протестиращи опитаха да осуетят закритото заседание за цените на водата и природния газ

Полицаи попречиха на протестиращи да нахлуят в сградата, където се помещава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се на закрито заседание днес да бъде окончателно решено с колко да поскъпнат водата и природният газ от 1 януари 2019 г.

Групата недоволни, начело с бившия депутат Велизар Енчев, бяха предупредили още вчера, че от 10.00 часа до 14.00 часа ще блокират достъпа до КЕВР с цел да попречат на членовете на комисията да влязат в зала. Столична община е официално уведомена за протеста. Демонстрантите са категорични, че ако увеличаването на цените е решение на проблема, то пада върху гърба на хората, които трябва да ги плащат.

Според предварителните разчети на комисията цените на водата трябва да се повишат с до 10%, а природният газ да поскъпне с 3,5 на сто.

Вече е известно, че след Нова година 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени. Най-голям скок, с 10 процента, се предвижда в София и Бургас. След повишението най-скъпа ще стане водата с Шумен – 3,40 лева за кубик. Над 3 лева ще плащат и потребителите във Варна, Враца, Добрич и Силистра.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни: „Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

Източник: дир.бг

Споделете: