Лобистки закон има за цел да унищожи дребната конкуренция на пазара на горива у нас

Това става ясно от публикация в днешния брой на в-к Сега, озаглавена „Търговци на горива плашат с протест на „жълти жилетки“ у нас“:

Собственици на пунктове за пропан-бутан и малки бензиностанции искат отмяна на лобистки закон

Законът за горивата бе определен като лобистки, който ще доведе до ограничаване на конкуренцията в полза на големите компании и до вдигане на цената на горивата.

Блокада на границите и протест с жълти жилетки в различни градове готвят през тази седмица от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Близо 100 фирми, които членуват в сдружението, настояват за спиране на спорния закон за горивата, който трябва да влезе в сила в края на януари. Според тях той ще изхвърли зад борда голяма част от сегашните участници в петролния бранш и ще доведе до монопол в търговията с горива, а оттам и до неизбежно повишаване на цените.

„Поръчани са над 1000 жълти жилетки. Те ще носят надписи „Национално сдружение на търговци и превозвачи на горива“ и „Лобистките закони ни убиват“, заяви Симо Симов, говорител на сдружението.

Проектът за нов Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, както е цялото му наименование, бе внесен през март от депутати от почти всички политически партии начело с Емил Димитров-Ревизоро от „Обединени патриоти“. Той е и председател на комисията за борба със сивата икономика – водеща за приемането на закона. В мотивите бе записано, че основна цел е да се изсветли пазарът на горива в България. На практика обаче той ще доведе до ограничаване на конкуренцията в полза на големите компании от Българската петролна и газова асоциация начело с „ЛУКойл България“. Приемането на закона бе съпроводено от редица протести на останалата част от бранша. Някои от недоволните, например едрите зърнопроизводители, които ползват ведомствени бензиностанции, успяха да отхлабят първоначално предвидените ограничения.

Собствениците на малки бензиностанции и на пунктове за пълнене на бутилки с пропан-бутан обаче продължават да търсят подкрепа за спиране на закона. Според новите разпоредби те трябва да отговарят на по-високи изисквания за капитал, да правят допълнителни банкови гаранции и да приспособят помещенията си според нови правила, които за повечето фирми са непосилни. Затова сдружението ще иска от омбудсмана да атакува закона пред Конституционния съд. „Условията в него са поредна бариера за навлизането и оставането на пазара. Този закон е обида за всеки средноинтелигентен човек в страната“, заяви вчера Пламен Стоянов от ръководството на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Законът ще доведе до по-високи цени на бензина, прогнозираха от сдружението. „Голяма част от нашите членове са построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. За една малка селска бензиностанция се иска гаранция от 20 000 лв., колкото за големите бензиностанции на магистралите. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не ги изпълнява. А когато няма конкуренция и се налага монопол, се стига до повишаването на цените. Стотици фирми ще фалират и ще бъдат загубени поне 2000 работни места“, посочи Симов. Около 100 фирми членуват в сдружението, но от новите разпоредби ще бъдат засегнати над 400 фирми.

Според гилдията единици са фирмите, които ще покрият новите изисквания за кубатурата на помещенията, в които се пълнят бутилките с пропан-бутан, макар в закона да е предвиден двегодишен срок за това. „Дори и да могат да изпълнят тези изисквания, фирмите за търговия с втечнен газ трябва да имат 1 милион лева капитал и 500 000 лв. банкови гаранции – показатели, по които са приравнени с търговците на едро на петролния пазар“, посочи Стоянов. Според него на пазара ще останат само една-две компании, а липсата на конкуренция ще доведе до по-високи цени и на бутилките с газ.

„Ние не заплашваме никого, но когато човек си губи хляба, е готов на всичко. Ще излезем на улицата още тази седмица и протестните действия ще продължат дотогава, докато не бъдем чути“, допълни Симо Симов.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

От 21 декември до 4 януари – това е 14-дневният срок, през който се е провело общественото обсъждане на наредбата за регистрация на търговците на горива. Тя трябва да влезе в сила заедно с новия закон за горивата. Според недоволните търговци наредбата е пусната з

Споделете: