Баба може да отнесе 500 лв. глоба заради това че е продавала маруля на тротоара

Докато униформени и служители на агенцията описваха марулите на баба Иванка останалите пенсионери си събраха стоките и си тръгнаха. Така констативен протокол бе съставен само на възрастната жена от Книжовник. „Платих 2,50 лв. за билет от село и съм изкарала само 25 стотинки“, каза баба Иванка. След като чу, че минималната глоба е 500 лева, тя се разплака. Тази публикация в страницата на The Sofia Times ни накара да си спомним за случаи от първият кабинет на Бойко Борисов, когато масово хрътките на министъра на финансите Симеон Дянков обикаляха и налага глоби на баби и дядовци по градове и села, за това че продават продукцията си от собствените си дворове директно на улицата. И тогава и сега глобата явно е 500 лева, но никой от така наречените ни управници не си задава въпроса, защо го правят тези хора и докато те удобно седят някъде на топло и в този момент, нека им припомним за един случай от Хасково от 2011 година. Градът на другият незаменим в Герб Делян Добрев, за който все още думите на Цвета Караянчева “ Дадем ли Делян, падаме всички“ все още отекват в публичното пространство и остават неразбрани за голяма част от нормално мислещите хора в България.

Ето какво се случи през 2011 година и беше отразено само в Хасковските медии: „500 лева може да отнесе Иванка Тръндева от село Книжовник за това, че продава стоки без документи за произход. Възрастната жена стана обект на проверка от инспекторите на Агенцията по храните на импровизираното пазарче до малкия бизнесцентър в Хасково днес. Докато униформени и служители на агенцията описваха марулите на баба Иванка останалите пенсионери си събраха стоките и си тръгнаха. Така констативен протокол бе съставен само на възрастната жена от Книжовник.

Останалите търговци си тръгнаха. Идвам за сефте, платих 2,50 лв. за билет от село и съм изкарала само 25 стотинки, каза баба Иванка, чиято пенсия е 130 лева. След като чу, че минималната глоба е 500 лева, тя се разплака. Дали след констативния протокол ще последва глоба предстои да решат в Агенцията по храните. По закон никой не може да продава стока, за която няма фактура или документ за земеделски производител, обясниха инспекторите.

Източник: https://oxnewsnewbgbg.blogspot.com/2019/01/500.html?m=1&fbclid=IwAR37bfJM3SENaOkSu-KXXLeZx4DpRBnkWoAEKdwHHFfNyls2D1aRr-dvc9c

Споделете: