„Демократичната загриженост“ за Венецуела… и за още много други богати на ресурси страни по света

Изглежда всички сме се загрижили особено много за Венецуела. Там имало голяма корупция, хората били нещастни и бедни. Със сигурност е така.

И за Либия се бяхме загрижили особено много. Там също хората бяха много нещастни. А както виждате днес Либия, след като велики нации я освободиха, е рай. Рай за джихадисти и ислямисти, за търговци на роби, за трафиканти на имигранти и малолетни проститутки, за цоцане на петрол чрез престъпни групи, рай е за забрадени с никаби жени, за любители на шериата. Положението със сигурност е много по-добро, макар полуразрушените градове. Все пак Либия е на девето място по доказани петролни залежи.

И за Ирак също се бяхме загрижили много. Дотолкова, че там мнозинството шиитско население им бе натирено Ислямска държава, джихадисти със саудитска идеология, които почнаха да помпат и продават петрол. Добре, че се намесиха пак познатите Велики сили и спасиха отново този скъпоценен ресурс. И иракчани заживяха щастливо и спокойно. С ежедневни атентати. Жертвите никой не иска публично да ги съобщава, някои пресмятат към 1 милион. Рекорден процент деца-сираци, разцепени етнически и религиозни райони. Но все пак Ирак е на пето място по доказани петролни залежи.

След това дойде Сирия като целта бе да се спре тръбопровода от Иран. А за Иран да знаете колко много сме се загрижили….Тепърва предстои да сме още по-загрижени. Това е четвъртата страна по доказани петролни залежи. За Йемен също толкова много сме се загижили, че сме оставили кралството на свободите, С.Арабия, дирижирана от добрите, да се „грижат“ за нея.

Видите ли за нас Латинска Америка е много важна. „Юнайтед Фрут“ едно време е управлявала Гватемала като частно стопанство. Притежавала почти всички пристанищата, пасища, банки, комуникации, плаща нищожни данъци и ползва услугите на редица диктатори. Гватемалци взимат, че избират Хакобо Арбенс за президент, който въвежда свободни избори, насърчава свободната преса, слага край на расовата дискриминация. Намалява бедността, хората го обичат. И родината на „Юнайтед Фрут“ решава да го свали, щото засегнал интересите й, и да сложи демократичния Карлос Кастильо, който получава списък от 70000 души, повечето от които изчезват безследно.

Сега същата страна е дълбоко загрижена за Венецуела.
Загрижен е и френският палячо с уплах към жълти носии.

Не че Мадуро или който да е бил преди него са цвете за мирисане. Нито ще са тези, които ще дойдат след него.
Но когато вземеш се усъмниш в загрижеността на всички тези хора за която и да е било страна, те вземат че истерясват и почват да те кълнат на „комунист“, „социалист“, „путинист“, „левичар“, макар самите да попадат в тази категория, когато им чуеш реванията за социална справедливост.
И все пак Венецуела е страната с най-големи доказани петролни залежи.


ПС
На снимката е Мариам Хабаш, мис Венецуела 2016. Тя е от сирийски произход, от град Тартус. Във Венецуела има близо 1 милион души от сирийски произход.

Дахер Ламот

Споделете: