Думата „джендър“ съдебно призната обида, след като мъж бе осъден от… катаджии за употребата ѝ спрямо тях

Мъж беше осъден за дребно хулиганство заради употребата на думата спрямо патрулни полицаи

Думата „джендър“, която доскоро не присъстваше в българския език вече се приема за обидна, а отправена към полицай може да даде основания и за обвинения в дребно хулиганство. Това стана ясно от решение от 6 март от Пловдивския съд по дело срещу шофьор, глобен от КАТ.

Мъжът е използвал думата „джендър“ спрямо глобилия го полицай.

Пловдивският шофьор е глобен от пътни полицаи на 19 ноември миналата година. Афектиран от това той решава да публикува във Facebook мнението си по темата заедно със снимка на патрулката на санкциониралите го униформени. В коментара си той нарича униформените „джендъри“, „селски тарикат“, а и „доста нагъл и прост“.

„Джендъри на колелото на Асеновградско. Единият е меко казано джендър, […] Т. Т. е един селски тарикат от Садово, който се представя за полицай, ама законите малко не ги знае, ама… Простено му е за това, но не и за това, че ме заплашваше. Той даже е в групата, нека гледа, сладура му със сладур, да не се засичаме в кабинета ми… Иначе силно се надявам да се видим в съдебна зала с него, доста нагъл и прост служител“, пише глобеният.

Публикацията е забелязана от колеги на обидения полицай. На автора е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

На първа инстанция Пловдивският районен съд потвърждава мнението на полицията и глобява хулиганстващия гражданин с 500 лв. Следва и окончателното решение на Окръжния съд в града, което споделя мотивите на долната инстанция, но смекчава наказанието наполовина – 250 лв.

Самата думга gender в английския език обозначава социалните функции на пола. У нас навлезе като термин покрай Истанбулската конвенция, превръщайки се в препъни камъка за ратифицирането й от парламента. Терминът придоби нарицателно значение за хора с нетрадиционна сексуалност.

Източник: https://www.webcafe.bg/id_1416870417?fbclid=IwAR2fWYnDgaldk2kcC0Cm2Gsv1RKD92_tUWDGZMWaZQnKux6RCRSI_C4lxe0

Споделете: