Как цвъкнята се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена

Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, е новата придобивка на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този път колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им.

Цветанов се е сдобил с новия апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Свободна Европа отправи писмено този въпрос към лидера на ГЕРБ в НС, но не получи отговор. За сметка на това се потвърди автентичността на документите, с които медията разполага.

Да живееш в „сграда на годината“

Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на бувките“.Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Цена като за Цветанов: 630 евро на кв. м.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла около 630 евро.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които Свободна Европа работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на „Артекс“ Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Потърсен за коментар във връзка с пазара на недвижими имоти, представител на отдел „Продажби“ в „Артекс“ обясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочи като пример сградите им в „Лозенец“, „Изток“ и „Изгрев“, които дори не предлагат частен асансьор – екстра, която покачва цената на имота и освен това е много рядко срещана.

Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел „Продажби“ на „Артекс“, за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат, предизвиква откровено недоумение сред продавачите. По тяхна информация цените на апартаменти от високите етажи на сграда „Летера“ през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен ДДС.

Ако в „Артекс“ са казали истината, това означава, че апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева.

Юрист: Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока

„Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока от данъчната им оценка“. Това коментира пред Свободна Европа юристът на „Антикорупционния фонд“ Лора Георгиева. По думите й в конкретния случай, ако тези около 387 000 лева (платени от Цветанов чрез замяна на жилища плюс доплащане) е наистина цената на придобиване в недвижимото имущество в сграда „Летера“, възникват сериозни съмнения за нарушение на етичните норми. В общи линии вариантите след сделката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в лускозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, или е получил „подарък“ от фирмата или е платил много по-голяма сума.

В първия случай биха били нарушени етичните норми от правилника на НС, съгласно които народният депутат не би трябвало да „допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица“, както и не може да получава подаръци над 1/10 от месечната си заплата.

Във втория случай страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), според който при изповядване на сделката страните декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната цена по сделката.

Категорично можем да кажем, че при размяна на подобни имоти, основана на обичайните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде значително по-висока, коментира пред Свободна Европа експертът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.

Източник: Радио Свободна Европа

Имотите на цвъкнята в цифри

(Гласове)

„Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията, е, че говори на автопилот, друг му задава курса“. Тези думи на президентът Румен Радев по повод изявленията на Цветан Цветанов за сделката за военните самолети ни дадоха повод да припомним разследването на в-к „Галерия“ за многобройните апартаменти на Цветанов, закупени основно от тъста и тъщата му след като той влиза в политиката. Първият текст е от 2013 г., а втория е от деня на пресконференцията на в. „Галирия“ от февруари 2011г. На нея бяха огласени данни от данъчните декларации на Цветанов и неговото семейство, които бяха изтекли от НАП. Пресконференцията тогава изпревари с един ден официалното изявление на агенцията по приходите, която под ръководството на Красимир Стефанов (по-късно депутат от ГЕРБ) замаза скандала с многобройните апартаменти на Цветан Цветанов и се опита да скрие несъответствията между доходите и очевидното му и внезапно материално благополучие.

–––––––

В. „Галерия“, 18.06 2013г.

Цветанов притежава 2 апартамента в новопостроена и лъскава жилищна сграда в луксозния квартал „Изгрев”, купени за над 250 000 лева през есента на 2008-а. На практика той е получил подарък, защото цените на квадрат по това време в този квартал достигаха до 3 000 евро. Въпросът е срещу какво е бил получен този дар и дали не става дума за пране на пари – Цветанов да ги е купил на реална цена – около един милион лева, а да е декларирал друга.

Те са строени от кума му – бизнесмена Тодор Бояджиев, който се прочу в скандала „Дюнигейт”. Бившият вицепремиер се сдобива с още 2 апартамента в София и триетажна къща в с. Шума. През 2011 година Цецо продаде жилище от 85 квадрата в „Дианабад” за 126 000 лв. на близка до него бизнес дама.

„Галерия” публикува още през 2011 г. данъчните документи, които показват с какво разполагат тъстът и тъщата на Цветанов Васил и Цветанка Георгиеви.

По онова време дори ги огласихме на пресконференция, за да парираме опитите официалната ревизия да покрие бившия вътрешен министър. Въпреки това Красимир Стефанов направи всичко възможно да оневини тогавашния вътрешен министър.

От разследването ни стана ясно, че през 2004 година бащата на Десислава получава пенсия от 139 лв., която през 2009 година става 235 лв. Неговата съпруга пък се разписва през 2004 година срещу 107 лв., а през 2009 г. вече взема 210 лв. Васил Георгиев си докарва допълнителни доходи, като продължава да работи, макар че е пенсионер.

През 2004 година за това той е бил възнаграждаван със 125 лв., а през 2009 година – с 250 лв. Получените средства от пенсия и трудовото възнаграждение на двамата за проверявания период са 35 724 лв.

Според данни на НСИ по онова време тези пари трудно биха стигнали на едно двучленно семейство да живее нормално. Сериозно впечатление правят и банковите сметки на Георгиеви. Те са общо 13 – бройка, необичайна за обикновени пенсионери.

Освен средствата от работа и пенсия се оказва, че тъстът Васил Георгиев получава дивиденти от две фирми – „Вилмак лаборатория” ООД и „Вилмак” ООД. За периода 2004-2009 година той е гушнал общо 47 884 лв. – 21 122 лв. от първата и 26 762 лв. от втората фирма.

Като се тегли чертата и се отчетат всички разходи, които семейството е направило, включително и даренията към дъщеря си и зет си, се оказва, че през 2005 година на родителите на Десислава им липсват над 58 000 лв., за да покрият всички направени разходи.

Следващата година този недостиг е над 44 000 лв. Средствата, които тъстът и тъщата на Цветанов са дали през този период под формата на сметки за ток, парно и вода, са 36 528 лв.

Въпреки дефицита през 2007 година те закупуват на дъщеря си и Цветанов апартамент за 31 560 лв. и гараж за 19 860 лв.

През този период родителите на Десислава са внасяли в сметки между 2000 и понякога 20 000 лв. на вноска. Основните банки, с които се е работело, са СИБанк, Общинска банка и ОББ.

Само през 2005 година тъстът и тъщата на Цветанов са внесли над 60 000 лв., през 2007 г. – 40 000 лв., и през 2009 г. – 12 000 лв. в банките. Общо за периода от 2004 до 2010 година родителите на Десислава са внесли около 150 000 лв.

Стефанка и Васил са изразходвали общо 201 420 лв. за покупки и дарения на дъщеря си и съпруга й, както и за вноски в банките.

От всичките данни излиза, че част от парите, с които се е сдобивал Цветанов, са преминавали през джобовете на тъста и тъщата. Когато обаче сметките не излизат, в последния момент се появява близък човек, който уж дава заем на бившия вътрешен министър.

–––––––

Тъстът и тъщата на Цветанов са спестили за 5 години над 200 000 лв. Пресконференция на в. „Галерия“ от 22. 02. 2011г.

в. „Сега“

Родителите на съпругата на вътрешния министър Цветан Цветанов – Васил Георгиев и Стефанка Георгиева, са внасяли големи суми с неясен произход в банковите си сметки в периода 2004-2009 г. Това съобщиха на пресконференция представители на в. „Галерия“.

Те раздадоха на журналистите извадки от данъчната ревизия на имотното състояние на Цветанов, която НАП утре трябва да представи официално. Ревизията е за 5 години – от 2004 до 2009 г. Документите били предоставени на „Галерия“ от данъчни служители, участвали в ревизията, които се опасявали, че информацията може да бъде укрито или изкривена.

Документите показват, че през 2004-2009 г. семейството е похарчило за покупка на имоти, дарения и има спестявания в банки за 201 420 лв. По официални документи в този период те биха могли да са спестили 47 000 лв.

„150 000 лв. са с необясним произход и срещу тъста и тъщата на Цветанов трябва да започне разследване за пране на пари. Комисията „Кушлев“ пък трябва да им запорира имуществото“, заяви зам. главният редактор на „Галерия“ Явор Дачков.

Данъчните са поискали от Георгиеви документи за техните доходи до 2004 г., но от „Галерия“ не знаят дали те са предоставени.

От раздадените от „Галерия“ справки става ясно, че семейство Георгиеви са пенсионери с пенсии между 107 лв. и 235 лв. Васил Георгиев е декларирал още доходи от заплата /варираща в периода между 125 и 250 лв. месечно/, дивидент от частна фирма /около 2700 лв. през 2004 г./. Общо приходите на семейството в периода 2004-2009 г. са 83 608 лв. Разходите през периода са изчислени от данъчните по методиката на НСИ на 36 528 лв. Или по официалните документи в този период могат да бъдат спестени 47 000 лв.

Семейство Георгиеви разполагат с общо 14 банкови сметки. В тях са внесени 60 000 лв. през 2005 г., 40 000 лв. през 2007 г., 10 000 лв. през 2008 и 10 000 лв. през 2009 г.

През 2007 г. сем. Георгиеви са купили апартамент на бул. „Г.М.Димитров“ в София за 31560 лв., както и гараж за 19860 лв. Те са направили и дарение от 30 000 лв. за ремонт на прословутата вила на Цветанов в с. Шума. Интересното в случая е, че дарението е нотариално заверено, като в документа изрично е посочено, че сумата се дава за ремонта. Данъчните са отбелязали, че в документа няма дата за сключването на договора и не е ясно дали изобщо сумата е дадена.

Проверката на имотното състояние на МВР шефа бе възложена от финансовия министър Симеон Дянков след разкритията на РЗС, че Цветанов се е сдобил с два луксозни апартамента в центъра на София и е натрупал завидни спестявания от 124 000 лв., докато е бил неформален лидер на ГЕРБ. Отделно МВР-шефът притежава още 4 жилища в столицата.

Парламентарната опозиция настоя да се извърши проверка откъде Цветанов като редови служител на МВР, след това зам.-кмет на София и лидер на партия е имал средствата за придобиване на толкова имоти. Самият министър увери депутатите в началото на ноември, че всичко около имотното му състояние е законно, четири от апартаментите е получил по наследство, а останалите два е закупил със заеми и собствени спестявания от консултантски услуги на стойност над 40 000 лв. Цветанов обаче отказа да съобщи имената на фирмите, които е консултирал в качеството си на експерт по сигурността.

Утре шефът на НАП Красимир Стефанов трябва да представи официално пред комисията по корупция в парламента резултатите от ревизията. Според данъчните документът е обемен – 200-300 страници, но въпреки това ще бъде качен на интернет-страницата на НАП.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е пресичал 97 пъти държавните граници за 6 години – от 1 януари 2004 г. до 25 ноември 2010 г., показва справка на преминаванията на вицепремиера през гранично-пропускателните пунктове, показана от „Галерия“. Любопитното е, че в 13 от случаите връщането му в родината не е отбелязано от служителите на съответното ГКПП, което е грубо нарушение.

28 пъти Цветанов е заявявал, че пътува на „частна командировка“. Посетил е Австрия, Белгия, Франция, Турция, Германия, Испания, Гърция, Македония, САЩ, Полша, Италия, Унгария и Белгия. До много от страните е пътувал по няколко пъти.

През този период Цветанов се е включвал 6 пъти в организирани групи за екскурзии. Като екскурзиант вицепремиерът е ходил до Гърция (3 пъти), Австрия, Италия и Обединени Арабски емирства.

20 пъти държавата му е плащала командировки – до Сърбия, Белгия, Германия, Русия, Франция, Белгия, Испания, САЩ, Унгария.

Вицепремиерът е трупал знания на 2 работни обучения – в САЩ през 2004 г., и Белгия през 2008 г.

Споделете: