„Уникредит“ отпуснал голям кредит на „Артекс“, а хампръц също е с евтин апартамент

Бившият председател на УС и главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян също се е сдобил с евтин апартамент от фирма “Артекс” в сграда “Виделина” на ул. Тинтява. Това е станало на 15 юни 2018, когато Хампарцумян все още беше начело на банката. В същия ден свързана с “Артекс” фирма е получила кредит от 28 милиона лева от подопечната му банка.

Апартаментът на Хампарцумян е с площ 203,7 кв.м. и към него има прилежаща подпокривна тераса 40,82 кв.м., както и озеленена тераса с площ 38,94 м., както и два гаража. Общата площ на имота е 326 кв. м. а заплатената цена е 420 000 лв., което прави средно около 660 евро на кв. м.

Сделката е изповядана на 15 юни 2018 г., а в същия ден, но малко по-рано, е вписана договорна ипотека за кредит от 28 359 535 лв. отпуснат от “Уникредит Булбанк” на фирмата “Крон 21”. Ипотекиран е имот за застрояване с площ 9911 кв.м. на бул. Г.М. Димитров в Дианабат. Месец по-късно “Крон 21” се влива в “Артекс Инженеринг”.

Обновено: От “Уникредит” изпратиха лаконичен отговор на нашето запитване дали при това положение няма конфликт на интереси на изпълнителния директор, както и какви са условията за този кредит: “Банката не предоставя публично информация за настоящи, минали или потенциални клиенти.”

В един и същи ден е отпуснат кредит на свързана с “Артекс” фирма и Хампарцумян купува евтин апартамент от “Артекс”
Темата с отпускането на кредити от “Уникредит Булбанк” е щекотлива. В надзорен доклад на БНБ за 2010 г. е отбелязано, че е установено “ръчно манипулиране на данните” за кредитите, концентрация на кредити и други рискове. В началото на 2017 г. Unicredit продаде на норвежката компания за събиране DCA задължения 93 млн. евро лоши кредити на българската си структура /тук/, през ноември същата година още 84 млн. евро, а в края на септември 2018 още 249 млн. евро /тук/ или общо около 430 млн. евро само за последните 2 г.!

Според вътрешни източници от банковите среди, именно тези сериозни за българския пазар загуби са изиграли решаваща роля за смяната на Левон Хампарцумян като дългогодишен председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор в кредитната институция.

Евтини апартаменти за влиятелни хора

Скандалът Апартаментгейт започна с публикация на “Свободна Европа” която съобщи преди два дни, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата “Артекс” луксозен апартамент с частен “ВИП асансьор” и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната – 627 евро на кв.м. Пазарните цени за жилища в района са от 2600 евро на кв. м., а кооперацията където е апартаментът на Цветанов е сред най-елитните в столицата.

Изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които в същия ден – 12 юни 2018 г., са били препродадени от “Артекс” на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Едновременно с това разследване на “Антикорупционен фонд” огласи подобни сделки извършени от Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Според АКФ разликата между пазарната цена и цената, платена от политиците е до 4 пъти.

Цветан Цветанов коментира, че няма нищо незаконно в неговата сделка, а Цецка Цачева обясни, че купила апартамента “на зелено” и поради това се споразумяла за такава ниска цена.

Представител на строителната фирма “Артекс” вчера коментира, че Цветанов се възползвал от специалната преференциална цена не заради общественото си положение, а защото оценил енергийната защита на сградата от вградения в нея “Псалм 91”.

В случая с Цачева и Рашидов не се знае какво е обусловило преференциалната цена. Но както се вижда от случая с Хампарцумян, очевидно има корелация между кредита и смешно ниската цена, която той е платил за неговия апартамент.

На какви цени продава реално “Артекс”?

В същата сграда “Виделина”, където е апартаментът на Левон Хампарцумян се предлага апартамент от 75 кв.м. с гараж 24 кв.м. на цена 220 000 евро, или тройно по-скъпо отколкото той е заплатил.

Биволъ се сдоби с информация за цените, на които са предлагани апартаменти на зелено в сградите на Артекс. Така например в сграда “Вселена”, където е апартаментът на Цецка Цачева, няма цени от 6-700 евро на квадратен метър.

Източник (с повече информация + документен материал): Биволъ

Споделете: