Минималната работна заплата е бедствие – унищожава работни места

Минималната работна заплата е бедствие, защото унищожава работни места. Това каза в своя коментар проф. Стив Ханке в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Най-добрият начин да се види това е през данните за Европейския съюз. Например. Имаме 21 страни, които имат закони за МРЗ и нивото на безработица е много, много по-високо спрямо тези, които нямат МРЗ. В действителност то е с около 50% по-високо спрямо другите. Това е проста икономика. Законът на търсенето. Ако увеличите цената на нещо, търсенето спада“.

Ако увеличите цената на труда, особено ако увеличите минималната заплата до нива над производителността на засегнатите хора, то същите ще бъдат уволнени и няма да имат работа, защото няма да е рентабилно да бъдат наети, обясни проф. Ханке.

С какво се отличава програмата на Тръм по отношение на минималната работна заплата и как ще се отрази на икономиката? Защо хората, които страдат най-много от минималната работна заплата са най-слабо образованите?

Вижте целия коментар:

Споделете: