Все повече страни по света легализират марихуаната

През тази седмица се очаква Конгресът в Мексико да започне обсъждане на законопроект за легализиране на марихуаната, както за медицински, така и за развлекателни цели.

Новият президент на страната Андрес Обратор бе посочил в предизборната си кампания, че това е една от точките, които иска да разгледа, ако бъде избран.

През миналата седмица пък мексиканският Върховен съд разпореди, че законите против марихуаната са противоконституционални, принуждавайки законодателите да оформят регулация по темата.

Мексико не е сама, когато става дума за легализация на канабиса. Уругвай и Канада вече легализираха марихуаната за развлекателни цели, докато 30 други страни (както и 33 американски щата), включително Австралия, Германия и Израел, въведоха легализация под някаква форма, пише Forbes.

Тези цифри растат. Дузина страни вече започнаха да чертаят път към пълна легализация.

Испания и Холандия разрешават употребата на канабис за развлекателни цели в специално определени за това търговски обекти. Ямайка и Чехия поглеждат към този нов вид туризъм, като вече са започнали да работят по декриминализирането на употребата на растението за медицински нужди, като освен това се придвижда и легализиране на притежанието на малки количества марихуана.

Президентът на Франция Еманюел Макрон започна кампания за премахване на ефективните присъди за притежанието на малки количества марихуана.

В Колумбия и Португалия също съществуват движения за легализацията на канабиса, като правителствата все повече започват да гледат благоприятно на тази идея.

Всички тези страни се смятат за най-вероятните следващи пазари, на които канабисът ще стане легален.

Употребата за медицински цели също расте с бързи темпове. Великобритания легализира канабиса за медински цели през този месец.

Страната се присъедини към Малта, Люксембург, Гърция и Дания, които през тази година също направиха медицинската марихуана легална, като освен това декриминализираха частично притежанието и отглеждането на канабис.

Тайланд, която досега се славеше с едни от най-строгите закони в света относно притежанието на наркотици, в края на миналата седмица стана първата държава в Азия, която легализира медицинската марихуана. Южна Корея пък още през юли тази година стартира работа по разрешаване на медицинските продкути, създавани на базата на свойствата на канабиса.

Така, докато все повече страни по света легализират канабиса, САЩ започва да изостава от тази тенденция.

Светоната индустрия с легален канабис се очаква да достигне 146.4 млрд. долара до края на 2025 г. Щатските компании и инвеститори като цяло са изолирани от този пазари, тъй като в САЩ марихуаната е забранена на федерално ниво, а правителството я поставя в една графа със субстанции, като хероин, LSD и метамфетамин.

С други думи, дори на щатско ниво марихауната да е легална, федералните закони я забраняват, което прави бизнеса с нея доста рискован и труден на територията на САЩ.

Понастоящем има 9 канадски компании с оценка от над 1 млрд. долара, три от които са оценени на над 13 млрд. долара, по данни на National Cannabis Industry Association. В САЩ няма нито една компания, която да е близо до подобни оценки, въпреки че щатският пазар е 9 пъти по-голям от канадския.

Докато канабисът продължава да е нелегален на федерално ниво, американските компании няма да могат да се съревновават на международния пазар. Така тези компании не могат да подписват договори с други държави или да изграждат съоръжения в други страни, с цел участие в растящия пазар по света.

Докато щатските компании седят отстрани, техните конкуренти по света печелят права за дистрибуция, създават верига за доставки и свои дъщерни компании, които изцяло заобикалят САЩ.

Талайнд, например, работи по обновяването на инфраструктура, която през 1980-те години, я бе превърнала в един от най-големите износители на канабис в света.

Така, ако евентуално САЩ реши да премахне забраната на федерално ниво, щатските компании ще се окажат на пазар, в който са изостанали критично от конкурентите си.

Източник: profit.bg

Споделете: