Най-силната икономика в ЕССР – германската – е в криза

Тези дни в дир.бг се появи следната публикация:

Растежът на германската икономика е спрял рязко през третото тримесечие, когато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,2 на сто спрямо предходните три месеца. Това обяви днес Федералната статистическа служба Дестатис, цитирана от АФП.

Този резултат не само контрастира силно с тенденцията от началото на годината с нарастване от 0,4 на сто през първите три месеца, а след това с 0,5 на сто през второто тримесечие, но е и по-лош от спада с 0,1 на сто, очакван от икономистите, анкетирани от компанията за финансови услуги Фактсет (Factset), отбелязва АФП.

Икономиката влиза в рецесия при два поредни спада на БВП.

Германската икономика, смятана за „най-мощната“ в ЕССР, явно е в рецесия от доста време – предвид, че „растеж“ от рода на 0.4% или 0.5% на силно манипулирани фалшиви показатели като БВП няма как да мине за реален икономически растеж.

А щом най-силната икономика в ЕССР е в криза, какво остава за останалите, особено за отдавна безнадеждно фалирали схеми като гръцката, италианската, португалската и т.н.

Ето, че и самата Германия като цяло страда и обеднява от фалшификаторските практики на ЕЦБ и дълговото робство, което докараха на южните икономики.

Келепир от цялата тази мошеническа схема, създадена в ЕС посредством центъра за парични фалшификации и финансови престъпления в особено огромни размери – ЕЦБ, имат само банкерите и олигарсите, всички останали губят. В т.ч. и България разбира се.

В публикацията на този сайт ЕЦБ – инструмент за политически рекет срещу Италия, Гърция и други „непослушни“ бе написано следното:

Посредством евро-схемата меркантилистите-протекционисти (т.е. управляващи олигарси) в Германия надцакаха меркантилистите-протекционисти в Италия, Испания, Португалия и т.н.
Евтината валута дава предимство на ограничен брой износители, които печелят от изкуствено по-ниските цени. Но е в ущърб на всички останали граждани на съответната страна, които плащат цената на печалбите на износителите-меркантилисти. Това е една от многото порочни страни на тази престъпна фалшификационна схема, наричана „еврозона“. А както знаем и бе посочено по-горе, има и още доста, не по-малко гнусни, пороци и престъпления, заложени в същността ѝ.

Ето, че икономическите данни не закъсняха особено да докажат правотата на тогава написаното. Фалшификаторската престъпна схема „еврозона“ се оказа вредна, разбира се, и за средностатистическия германец.

Друга публикация от тези дни в дир.бг е озаглавена:

В Германия 7 милиона души са силно задлъжнели

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели и техният брой е с 19 хил. повече от преди година, става ясно от актуално изследване, направено в съществуващите в страната центрове за консултации на хора, потънали в дългове, съобщи телевизия „Блумбърг“.

„Преди беше ясно: покупката на недвижим имот беше основната причина, поради която хората задлъжняваха. Междувременно дългове се трупат по най-различни причини, като придобиването на недвижима собственост изобщо не е сред водещите“. Това казва Хенинг Димпкер, който от четири години ръководи дейността на център за консултации на силно задлъжнели хора.

Димпкер и колегите му говорят за „Big Six“ на причините, водещи до прекомерно задлъжняване. Като съпоставим числовите факти, броят на длъжниците в западната държава са колкото жителите на цяла България.

„На първо място това са безработицата и дългосрочното ниско заплащане на труда. През последните 10-15 години много се разрасна заетостта, генерираща ниски доходи“, казва Димпкер и добавя, че най-често го търсят хора, които внезапно са се разболели, преживели са развод или просто дълго време са надценявали финансовите си възможности.

Напоследък консултантът е наблюдавал и тази нова тенденция: докато преди при него са идвали за съвет най-вече млади хора, то напоследък възрастта на клиентите му нараства.

„Все по-често ме търсят хора над 50-те и 60-те“, казва консултантът и добавя, че расте броят на хората, които макар да работят, имат нужда от социални помощи, тъй като доходите им не стигат за издръжката на семейството. Как е възможно в една от най-богатите страни в света да има толкова много задлъжнели хора?

Обикновено хората, които са силно задлъжнели, търсят помощ едва когато е вече твърде късно – след като са изминали години, през които те междувременно са свикнали да живеят с дълговете си, обяснява Димпкер. „Идват при нас чак когато са запорирали банковата им сметка и вече нямат никакъв достъп до пари“, казва консултантът и добавя, че колкото по-дълго се живее по този начин, толкова повече спада мотивацията да се предприемат стъпки за овладяване на проблема.

Един специфично германски феномен засилва негативната ситуация: тук просто не е прието да се говори за пари, камо ли пък за дългове. Затова и много длъжници мълчат от срам, като паралелно с това постъпват по неразумен начин.

„Ето един пример: за да не разберат съседите им, че са изпаднали във финансови затруднения, те не продават колата си. А в същото време нямат пари да си платят наема. Така накрая остават без жилище, но си имат кола“, казва Димпкер.

Консултантът посочва нуждата от превантивна дейност сред най-рисковите групи. Добре е също така в консултациите да се включват различни експерти, казва Димпкер.

„Какъв е смисълът да се ликвидират дълговете на зависим от хазарта човек, ако едновременно с това той не бъде подложен на терапия, която да го избави от тази негова зависимост. Та нали още на следващия ден той ще натрупа нови дългове“, казва консултантът.

Темата за разумното управление на личните финанси, оказва се е актуална и в далеч по-силни икономики от българската.

Споделете: