Забраниха просията по улиците на София, а уличните музиканти трябва да получават „позволение от общината“

От 1-ви декември влезе в сила новата общинска наредба за обществения ред в София. Освен вдигането на шум през нощта и между 2 до 4 следобед, тя забранява и събирането на дарения по улиците. Това означава, че хората които лежат по тротоарите и просят също ще подлежат на санкции.

Тази вечер капацитетът на дома за временно настаняване – кризисният център в „Захарна фабрика“ е запълнен и тук са нощували 91 души.

Мими е на улицата от 2009 -та година. За първи път е нощувала в „Захарна фабрика“ в четвъртък.

Мими: Аз имам майка и сестра, но там просто не може, защото е предписано на племенничката и племенника, така че не става.

През деня жената изкарва прехраната си с просия и не се срамува от това, защото поне не лежи на чужд гръб.

Мими: Да крада ли? Ако кажете нещо да чистя, с удоволствие.

Има и бездомници, които дори при минусуви температури не искат да спят в приюта, а нощуват в подлезите и близо до тръби. Този възрастен господин, който събира дарения пред супермаркет , разбра от екипа ни за кризисните центрове и каза, че непременно ще се възползва. Бездомните и безработни хора освен с просене изкарват пари и с миене на стъкла по улиците. От днес обаче това е строго забранено

Иван Илиев, вносител на наредбата: Това наистина е сериозен проблем, защото той застрашава, както безопасността на водачите на пътни превозни средства, на пътниците, на пешеходците, така и на хората, които излизат и предлагат услугата миене на стъкла.

Ако сте решили да изкарвате пари като свирите на музикален инструмент на улицата, трябва да получите позволение от общината, в противен случай сте в нарушение и можете да бъдете глобени.

Източник: бнт.бг

Споделете: