Фермери от Болярово спечелиха делото срещу паразитите от БАБХ

Това става ясно от публикация във в-к „Сега“ отпреди няколко дни:

Стопани от Болярово спечелиха дело срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Районният съд в Елхово е отменил глобата от 1900 лв. за фермерите, чието стадо в началото на лятото бе обявено за огнище на чума по дребните преживни животни и трябваше да бъде унищожено. Те обаче осуетиха влизането на ветеринарите, а БАБХ им наложи парична санкция. Стадото не бе ликвидирано и вече наброява около 280 животни, а стопаните се съмняват дали въобще е имало чума по овцете и козите.

Проблемът избухна преди месеци, когато заради заразата бяха евтаназирани няколко хиляди животни в района. Извън мерките остана единствено стадото в Болярово. БАБХ заличи документално стопанството в средата на октомври миналата година и регистрацията на фермата бе отнета. Причина за това според агенцията бяха две положителни проби за чума в стадото, които стопаните оспориха.

Оттогава фермата съществува извън закона. Засега стадото е затворено, продукти от него не могат да се продават. В репортаж на Би Ти Ви вчера обаче собственичката Ана Петрова показа две от животните си, за които било установено, че са болни чрез взетите проби. Оказа се, че овцете дори създали потомство. Обяснението на областната агенция по храните е, че животните били изградили имунитет към чумата. Това не означавало, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено.

Според стопаните загубите от действията на БАБХ са големи. Те са категорични, че ще търсят правата си в съда и ще искат да им се изплати субсидията за 2018 г. Собственичката на животните заяви, че всички институции са против тях. По нейни думи от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се увеличава.

САНКЦИИ

В средата на 2018 г. Брюксел наложи санкции и ограничи движението на живи животни, месо, мляко и сирене от тях в южните общини на Бургаска и Ямболска област заради чумата. През октомври ограничението беше разширено за целите три области: Ямбол, Бургас и Хасково. Срокът за тези мерки изтече в края на годината. България успя да убеди ЕК, че рестриктивните мерки трябва да бъдат облекчени, като отпаднат ограниченията за движение на животни и продукти.

Споделете: