Българските плодове и зеленчуци изчезват от пазара – благодарение на робството в Европейския Съветски Съюз

Преди месец и половина в дир.бг излезе следната публикация, цитираща в-к „Труд“:

Ядем 89% вносни плодове и зеленчуци


Стока от Сърбия и Македония се пакетира и предлага за българска

Близо 89% от плодовете и зеленчуците, които ядем са вносни, а родното производство е напълно смачкано. Това заяви пред „Труд“ Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

В официалната агростатистика се отчита увеличение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина я заявява във Фонд „Земеделие“ и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят“, посочи Маринов.

Ябълките на пазара са основно внос от ЕС и то най-вече от Полша, обясни председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт. Другият голям внос идва от Сърбия и Македония и даже се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

По оценки на Център за икономически анализи на селското стопанство около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител, посочи Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата.

„6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно“, допълни председателят на асоциацията.

Преди няколко дни във факти.бг бе публикувана следната информация:

Производството на традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки намалява. Това показва годишният анализ на Министерството на земеделието, горите и храните за реколтата зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. От реколтирани 4,4 хиляди хектара през 2017 г„ през миналата те намаляват до 3,9 хиляди хектара, пише в. „Труд“. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като реколтираните площи намаляват със 70 хектара, а произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано.

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години – от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите.

Коментар:
Веднага следва логичният въпрос – затова ли влезнахме в Европейския Съветски Съюз – за да внасяме плодове и зеленчуци отвън, включително и от съседни страни, нечленуващи в ЕССР като Сърбия, Македония и др.?!?

Явно затова и ни набутаха в Европейския Съветски съюз – за да съсипят всичко, което могат. Да унищожат родното производство, колкото е възможно. Та това е и смисълът на робството в ЕССР. Всеки, който подкрепя това робство, е антибългарин, античовек, продажник и предател. Комунистическо зомби.

ЕССР е влошена версия на СССР – тук вече пазари не се дават централно-планово, а се отнемат. Давате ли си поне малко сметка колко пагубно е това робство?!? Ако не, значи наистина сте необратимо зомбирани.

Водещ участник в разоряването на тукашното селско стопанство (и далеч не само на селското стопанство – на цялата икономика) е Европейският Съветски съюз – 1) чрез еврорегулациите, съсипващи обикновените по-дребни непривилегировани фермери; 2) чрез евросубсидиите, насочвани най-вече към ГМО-зърна и облагодетелстващи основно БКП-феодалите, заграбили повечето земя; 3) чрез многократно по-субсидирания внос в по-облагодетелстваните империи като Германия, Франция и др.

А това, което ЕССР не е успял да съсипе на 100% – имат задачата да го досъсипят тукашните гербафродити (продажнички и предателки) чрез измислени „чумни епидемии“… примерно.

Ротшилд&Рокфелер&Сорос&Гейтс и останалите паразити-Билдерберги имат интерес да съсипят земята и поминъка на хорицата, да ги поробят масово, ограбят и изселят, а тази земя да се използва за ГМО-ресурси и може тук там по някой сектантски феодал да заселят (+ джихадисти на издръжка на данъкоплатците, да държат последните под контрол…).

Споделете: