Кои могат да са следващите жертви на терористичната групировка НАТО?

НАТО, както по всичко изглежда, се разширява на юг: вече две държави от Южна Америка — Колумбия и Бразилия — изявиха желание да се присъединят към Алианса, пише Contra Magazin.

Докато Европа се занимава с източния си съсед, южноамериканските членове на западния военен блок могат да концентрират агресията си срещу Куба, Венецуела и Никарагуа и да предприемат въоръжени интервенция в тези страни с подкрепата на САЩ, прогнозира изданието.

През май 2018 година колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обяви за влизането на Колумбия в НАТО в качеството й на «глобален партньор».
С тази си стутус южноамериканската страна ще бъде акредитирана в щаб-квартирата на западния блок в Брюксел, но тя няма да бъде задължена да участва във военни операции на алианса, уточнява авторът.

Понастоящем глобални партньори на САЩ вече са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Монголия, Нова Зеландия, Пакистан и Южна Корея, изброява авторът.

„Тези страни не са от северноатлантическия регион. Независимо от това те водят тясно сътрудничество с Вашингтон, просто са васали на САЩ, фактически, както и преди са окупирани от американците“, пояснява авторът.

Но Колумбия не е единствената страна, която иска да влезе в НАТО, продължава авторът.

„Новият президент на Бразилия Жаир Болсонару, когото считат за фашист и „марионетка на САЩ“, охотно би направил страната си член на НАТО.“

Вашингтон го подкрепя в това му намерение.

„Тези дни Тръмп даде да се разбере, че той „сериозно разглежда членството на Бразилия в НАТО или някакъв друг формален съюз с южноамериканската страна“.“

Според Contra Magazin, ако Бразилия и Колумбия наистина влязат в НАТО, то след тях ще последват други страни от Южна Америка, чийто правителства тясно си сътрудничат със САЩ.

„Докато европейските страни — членки на НАТО се занимават с източния си съсед Русия, южноамериканските членове на западния военен блок биха могли да се концентрират върху левите правителства на Куба, Венецуела, Никарагуа… и да предприемат въоръжена интервенция с помощта на САЩ“, счита авторът на статията Марко Майер.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.contra-magazin.com/2019/03/weitet-sich-die-nato-nach-sueden-aus/

Публикувано на български в: News Front

Споделете: