Според Драги фалшификациите на ЕЦБ са „жизнено важни за икономиката“

Силният паричен импулс остава от основно значение за осигуряване на по-нататъшното средносрочно укрепване, каза шефът на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи значителната си подкрепа за кредитирането и икономиката, за да се бори с рисковете, свързани с геополитическите неясноти. Това пише нейният управител Марио Драги в представянето на годишния доклад на институцията за 2018 година, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Силният паричен импулс остава от основно значение за осигурявана на по-нататъшното средносрочно укрепване на вътрешните напрежения върху цените“, обяснява Драги.

„Предвид упорито продължаващите неясноти, свързани с геополитически фактори, на протикционистката заплаха и на уязвимостта на нововъзникващите пазари, търпението, предпазливостта и упоритостта остават актуални в провеждането на паричната политика на еврозоната“, допълва централният банкер.

През миналата седмица Марио Драги заяви, че ЕЦБ е готова отново да забави увеличаването на основните лихви, ако е необходимо, и може да разгледа набор от мерки за смекчаване на страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти.

Обръщайки своя курс през март в условия на неочаквано икономическо забавяне, ЕЦБ създаде план за „нормализиране“ на политиката за задържане нивата на лихвите, като предостави на банките още по-голяма ликвидност и забави покачването на лихвените проценти до следващата година.

Източник: дир.бг

Споделете: