Зам.-министър си построил имение за половин милион с финансиране от Европейския Съветски съюз

Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев е поредното, което излиза покрай аферата „Апартаментгейт“. Той се оказва собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони, разкрива разследващият сайт „Биволъ“.

Плащането е одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Според медията обаче имението с половин декар РЗП никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Вместо това то се ползвало за частна вила от Манолев и семейството му.

Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански, пише Биволъ.

Според разследването, което е извършено съвместно с „Благоевград Нюз“, Манолев е купил терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. Дружеството веднага започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна.

Манолев е нейният първи клиент.

По-малко от месец след покупката зам.-министърът учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена, на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Междувременно фирмата успешно пише есе до ДФЗ за субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията заради разминавания в количествено-стойностните сметки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващият градеж излиза само 170 000 лв., разкрива Биволъ.

Медията цитира и мнението на засегнатия зам.-министър, който чрез правителствената пресслужба дава следното разяснение:

„Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор. Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи. Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент. Надявам се подобен акт да е свързан с работата ми, а не с евентуални съмнения.“

Манолев бе посочен за министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски. Кандидатурата му обаче се спъна заради разследване на седмичника „Капитал“.

Източник: Офнюз

Споделете: